Music Player

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Πες μου μια ιστορία για την τέχνη της μαγειρικής...

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013/Στο σαλόνι/Σκοτεινό Απόγευμα/Ακούγοντας την βροχή, τις αστραπές και τις βροντές



Ένα πράγμα που όσο και να μεγαλώσεις θα μυρίζει το ίδιο οικεία και θα έχει την ίδια μοναδική γεύση, θα είναι το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς! Μπορώ να πω ότι ήμουν από τα τυχερά παιδιά που κατάφεραν να γευτούν και να απολαύσουν όλα τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της χώρας μας! Επειδή ζούμε πια σε μια εποχή που πολλά πράγματα  ισοπεδώνονται, νιώθω ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας που πρέπει να διατηρήσουμε αναλλοίωτο, είναι η παράδοση της ελληνικής κουζίνας. Είναι γεγονός πως έχω ταξιδέψει και έχω δοκιμάσει διάφορες ‘εθνικές κουζίνες’ άλλων χωρών αλλά η αλήθεια είναι πως όσο απολαυστικά και αν είναι τα παραδοσιακά πιάτα των άλλων χωρών πάντα η σκέψη μου παραμένει στη νοσταλγία εκείνων των γεύσεων του παρελθόντος. Θυμάμαι πολλές φορές την γιαγιά μου να φτιάχνει κουλουράκια και να μοσχοβολάει όλο το σπίτι για μία ολόκληρη μέρα! Και επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα νιώθω ότι είναι σημαντικό οι νεότερες γενιές να προσπαθήσουν να  διατηρήσουν τις παραδόσεις των Χριστουγεννιάτικων γλυκών όπως ακριβώς έγινε στην περίπτωση της γιαγιάς μου, της μητέρας μου και κατάφεραν να περάσουν όλη αυτή την εμπειρία τους και σε εμένα! Η εύκολη λύση είναι να αγοράσεις τυποποιημένα γλυκά, αλλά πιστεύω ότι έστω μια φορά τον χρόνο αξίζει να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι διαφορετικό. 
Ας διατηρήσουμε αυτή την κουλτούρα των γεύσεων! Ας μην ισοπεδώνουμε τις παραδόσεις και τα έθιμά μας! Γιατί η μαγειρική πάνω απ’ όλα  είναι μία τέχνη, είναι μία ενασχόληση η οποία εμένα προσωπικά με βοηθάει να ξεφεύγω για λίγο από την καθημερινότητα! Στην μαγειρική πάντα απολάμβανα και χόρταινα με τις μυρωδιές των φαγητών και πάντα με γοήτευε ο συνδυασμός των πολύχρωμων υλικών που ήταν απαραίτητα για την παρασκευή κάποιου φαγητού ή γλυκού. Όσο χρόνο και αν απαιτεί η ενασχόληση με την παρασκευή φαγητών και γλυκών αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα θα σε κάνει να αισθανθείς δημιουργικός! Δυστυχώς ζούμε πλέον σε μία εποχή στην οποία όλα μαζικοποιούνται και ισοπεδώνονται και φυσικά σε αυτή την λαίλαπα συμπεριλαμβάνεται και το φαγητό. Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο προτιμούν το junk food, το γρήγορο και ψευδώς γευστικό φαγητό και αγνοούν παντελώς όλα τα υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα λόγω επιλογής τους αλλά λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής στις μεγαλουπόλεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το γεγονός ότι οι γυναίκες, δεν ασχολούνται πλέον αποκλειστικά και μόνο με το νοικοκυριό καθώς δεν έχουν χρόνο λόγω των ωρών που δουλεύουν εκτός σπιτιού. Άλλος ένας σημαντικός λόγος είναι ότι οι νεότερες γενιές ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο να διατηρήσουν τις παραδοσιακές συνταγές καθώς τις σνομπάρουν γιατί έχουν συνηθίσει την γρήγορο, εύκολο, θεωρητικά γευστικό φαγητό. 


Επειδή όμως  πρέπει να ανοίγουμε την ματιά μας και προς τις άλλες κουζίνες άλλων χωρών εμπλουτίζοντας τον κόσμο των γεύσεών μας, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω τα παραδοσιακά πιάτα που έχουν σε διάφορες χώρες του κόσμου!


Αυστρία: Το πιο δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό στην Βιέννη είναι το Wiener Schnitzel γνωστό και ως σνίτσελ!





















Γαλλία:  Coq au vin ή αλλιώς κόκορας κρασάτος!
Επίσης φημίζονται και για τα σχεδόν άψητα και ωμά φιλέτα κρέατος που τρώνε! Άλλο ένα γνωστό παραδοσιακό φαγητό είναι η Soupe a loignion ή αλλιώς κρεμμυδόσουπα η οποία σερβίρεται με φετούλες ψημένης μπαγκέτας ψημένο μπέικον και τυρί!




















Γερμανία: Δύο λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω γι’ αυτή την χώρα είναι λουκάνικα και μπύρες! Γνωστό παραδοσιακό πιάτο είναι το Bratwurst με sauerkraut ή αλλιώς ψητό λουκάνικο με ξινολάχανο!



















Ιταλία: Παραδοσιακό πιάτο της Ιταλίας είναι η γνωστή σε όλους μας καρμπονάρα! Μόνο που η πραγματική Ιταλική Carbonara δεν έχει κρέμα γάλακτος αλλά αυγό! Άλλο ένα παραδοσιακό πιάτο είναι η pizza και τα πρωτεία κρατά η pizza margherita!
 

 Ισπανία: H paellia βρίσκεται το top των παραδοσιακών πιάτων της Ισπανίας! Μοιάζει με το ριζότο και φτιάχνεται με κοτόπουλο, λαχανικά ή θαλασσινά!
 























Αγγλία: Τα FishnChips είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Αγγλίας! Διάσημο είναι το Sunday roast, το βασικό πιάτο που έτρωγαν κατά παράδοση οι Άγγλοι στα κυριακάτικα τραπέζια τους! Πρόκειται για μοσχαρίσιο μπούτι ψημένο στο φούρνο με πατάτες φούρνου ή πουρέ και σάλτσα gravy!
 





























Αμερική: Burger και πάλι Burger! Εκεί θα βρείτε κάθε είδους burger με το κλασικό αφράτο στρογγυλό ψωμάκι με σουσάμι, κρεμμύδια και φυσικά κέτσαπ ή bbq σάλτσες! Ακόμα ένα γνωστό παραδοσιακό πιάτο είναι τo T-bone steak όπως επίσης και οι φτερούγες buffalo wings!





 Νορβηγία: Το Rakfisk αποτελείται από πέστροφα και υποβάλλεται σε ζύμωση μέσα σε άλμη για 2 μήνες και τρώγεται χωρίς να μαγειρευτεί!













Κίνα: Noodles σκέτα ή με λαχανικά και κρέας, Spring Rolls και Dumplings είναι τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά στην Κίνα!




  

























**Υ.Γ. Περιμένω από το αναγνωστικό κοινό είτε στα σχόλια κάτω από το κείμενό μου είτε στο e-mail μου να μου στείλετε ποια θεωρείτε ότι είναι τα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας!**

Καρολίνα Τσουκαλά, 26/12/2013 ©



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου